Friday, January 15, 2010

Meeleavaldus ei ole loomanäitus

18. novembril möödunud aastal toimus Tallinnas Toompeal Eesti Põllumeeste Keskliidu korraldatud meeleavaldus, millele olid toodud ka kaks vasikat. Selline pretsedenditu samm on loomade õiguste eest seisvate isikute ja organisatsioonide seas tekitanud pahameelt.

Pöördusin küsimustega Veterinaar- ja Toiduameti poole, et teada saada, kas tõepoolest võimaldab kehtiv loomakaitseseadus kasutada loomi avalikul koosolekul oma poliitilise meelsuse avaldamiseks.

Esimene vastus, mille Veterinaar- ja Toiduametilt sain, oli lakooniline ja kinnitas, et tegu oli seadusele vastava loomade avaliku näitamisega. Loomade näitamine oli kirja kohaselt kooskõlastatud vajalike ametiasutustega.

Kuivõrd loomade avalikku näitamist lubatakse seaduses ammendavalt loetletud juhtudel (loomaaedades, ärilisel eesmärgil loomadega kaupleva isiku poolt ja vajaliku asutusega kooskõlastatult loomanäitusel, -võistlusel, -laadal või -oksjonil), palusin oma järgnevates kirjades nii Veterinaar- ja Toiduametile kui ka Harjumaa Veterinaarkeskusele täpsustada seisukohti loomade kasutamise lubatavuse osas poliitilistel meeleavaldustel ja sain kolmekuningapäeval vastuse. Seekordne kiri Veterinaar- ja Toiduametilt, mis oli samaaegselt vastuseks ka Harjumaa Veterinaarkeskusele esitatud päringule, sisaldas pikemat selgitust ning juriidilist käsitlust.

Kokkuvõtvalt on Veterinaar- ja Toiduameti seisukoht, et loomakaitseseadus võimaldab loomi sellisel avalikul koosolekul näidata ning et tegu on kas siis loomanäitusena käsitletava sündmusega või ärilisel eesmärgil loomade näitamisega.

Mida mõtleb inimene, kui paluda tal ette kujutada loomanäitust? Küllap mõtleb ikka põllumajandusnäituse peale. Antakse välja parima piimaandja auhind ja ümberringi askeldab hordides põllumehi. Meenuda võiks ka koertenäitus või hoopis kasside väljapanek. Küllap mõtles seda sama ka seadusandja, kui ta kirjutas loomakaitseseadusesse sisse, et loomi on lubatud avalikult näidata kohaliku järelevalveasutusega kooskõlastatult loomanäitusel vastavalt loomatauditõrje seadusele.

Toompeal toimunud üritusel oli loomanäitusega ühist vaid niipalju, et ka seal viibis palju põllumehi. Sellega sarnasused lõppevad. Toompeal ei toiminud loomanäitust, vaid meeleavaldus ehk avalik koosolek. See oli avalikus linnaruumis läbiviidud üritus, millel maamehed avaldasid protesti valitsuse poliitika vastu.

Leian, et poliitiline meeleavaldus ei mahu ka ärilisel eesmärgil loomade avaliku näitamise mõiste alla. Või tegeles loomade omanik tõepoolest sel päeval Toompeal oma kahe vasika müümisega? Kahetsusväärne on seejuures, et amet, mille töötajad saavad tasu selle eest, et seisaksid hea loomade eest, tõlgendavad loomade kaitseks välja antud akti loomade huvide vastu. Ei saa nõustuda niivõrd liberaalse suhtumisega seaduse nõuetesse.

Loomade kasutamine meeleavaldustel ei ole hea ega levinud tava. Novembrisündmustega sarnastel üritustel kaasneb alati oht, et rahumeelne ettevõtmine kujuneb kontrollimatuks kaoseks. Sellistel üritustel võib viibida neid, kes on negatiivselt ja agressiivselt meelestatud ja kelle provotseerimiseks piisab mõnikord väga vähesest. Sellisel viisil loomade kasutamise lubatavus on ka eetiliselt küsitav ja taolise pretsedendi loomine ohtlik ning lühinägelik.

Osakem suunata oma raev ja meelepaha kanalitesse, mis targalt talitades aitavad saavutada soovitut. Las sead olla laudas, lehmad karjamaal ja pahane põllumees mõisavalitseja õue peal. Loomakaitseseaduse tõlgendamine peab toimuma eelkõige kooskõlas seaduse mõttega ning nende huve silmas pidades, kelle õiguste kaitseks seadus on välja antud. Avalik koosolek ei ole loomanäitus ja ärilisel eesmärgil poliitilistel meeleavaldustel oma loomi ei näidata - selline peab olema riigi ja avalikkuse suhtumine probleemi.

Urmas Jaagusoo

No comments:

Post a Comment