Wednesday, January 27, 2010

Avaldus holokaustipäeva puhul

Tänasel rahvusvahelisel holokaustipäeval on U-Pööre solidaarne kõigi juutidega, kes kannatasid natsliku Saksamaa hävitustöö ja repressioonide käes ainuüksi tulenevalt oma rahvusest ja religioonist. Ei saa olla kahtlust, et holokausti näol oli tegemist ühe Lääne tsivilisatsiooni süngema peatüki ja mustema häbiplekiga, mida päriselt maha pesta ei õnnestu ilmselt iialgi.

Peame oluliseks, et holokaustipäeva tähendust mõtestataks laiemalt kui ühe ajaloolise protsessi ning selle otseste kavandajate ja täideviijate hukkamõistu. Holokaust on eelkõige hoiatus kogu inimkonnale. Hoiatus sellest, mis võib juhtuda, kui võimule pääseb vaenule ja vastandamisele rajatud ideoloogia, mis heidab kõrvale humanistlikud väärtused ja lakkab kohtlemast inimesi loomult võrdsetena ja austust väärivatena.

Seda kahetsusväärsem on tõdeda, et 65 aastat pärast 2. Maailmasõja lõppu ei ole holokausti õppetund olnud piisavalt selge. Vastutusest vaba ei ole siinkohal ka Iisrael – riik, mille asutamine sai võimalikuks tänu holokausti hukkamõistule rahvusvahelise üldsuse poolt. Palestiina pikaajaline okupeerimine ning palestiina rahva hoidmine ebainimlikes tingimustes alandab eelkõige Iisraeli riiki ja juudi rahvast ennast. Rahvas, kes on sajandite vältel kannatanud nõnda nagu juudid, peaks olema maailmas humanistlike väärtuste eestkostjaks, mitte nende mahasalgajateks. Soovime holokaustipäeval Iisraeli riigile tahet ja jõudu kaitsta neidsamu väärtusi, millest loobumine viis omal ajal Wannsee, Kristallöö ja Auschwitzini. Shalom!

No comments:

Post a Comment